– Documental: ‘No puc tornar a casa’

[ 07-11-2017 ] No puc tornar a casa», de TV3, al Festival FICMA

Nota de premsa original en relació al llargmetratge emès per TV3 (Televisió de Catalunya) el 07/02/2017.

El llargmetratge «No puc tornar a casa», produït per TV3, amb la col·laboració d’Ottokar i dirigit per Josep Morell, es podrà veure demà, 8 de novembre (2017), al Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA), que va començar la setmana passada i s’allargarà fins aquest divendres. El documental, estrenat al programa de TV3 «Sense Ficció«, és un viatge que descobreix, a través de quatre històries, com de complicat és aconseguir els papers de refugiat polític a Espanya.

El Festival FICMA, que enguany arriba a l’edició número 24, ha seleccionat «No puc tornar a casa» per participar en la categoria de Documental Català, dins de la Secció Oficial. La projecció de la cinta tindrà lloc el 8 de novembre, a les 21.30, a les sales de cinema Zumzeig, a Barcelona.

El certamen té l’objectiu d’educar i conscienciar a través de l’entreteniment, prenent els materials audiovisuals com a instrument de comunicació i d’arribada a totes les persones. Aquest any, el FICMA treballa sota el lema i amb el hashtag: Posa’t #EnLaSevaPell.

«No puc tornar a casa»

Quatre històries diferents i un mateix objectiu. El documental reflecteix el drama de les persones que busquen asil polític a Espanya i retrata la situació d’indefensió en què es troben aquests ciutadans. «No puc tornar a casa» indaga en per què l’estat espanyol, territori de la frontera sud d’Europa, se situa a la cua de la Unió Europea pel que fa a la concessió de papers als sol·licitants d’asil.

Joan Babeli (Síria) viu a Catalunya des de l’any 1980 i és funcionari de la Generalitat. L’octubre de l’any passat, el seu germà Riad va fugir de la ciutat siriana d’Alep i el Joan va anar a buscar-lo a Àustria per portar-lo amb ell a Artés, a la comarca del Bages. Dos mesos després, i sense aconseguir legalitzar la seva situació a Catalunya, el Riad ha marxat a Alemanya, on ha obtingut els papers de sol·licitant d’asil i ha començat una vida nova.

Ali Berthe va fugir de Mali després de la mort del seu pare i del seu germà a causa del conflicte que afecta el nord del país. L’Ali fa tres anys que viu en un centre d’acollida situat a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental, construint una vida nova. No obstant això, cada sis mesos ha de renovar els papers de sol·licitant d’asil polític, sempre amb la incertesa que això representa.

Ahmad Basal va néixer a Alep i el 2015 va travessar Europa durant un mes i mig, vestit de turista. Mentre els seus companys anaven a altres països, ell va marxar a Salt. En aquest municipi, una família d’origen sirià, els Waez, amb qui no té cap vincle familiar, l’han acollit per ajudar-lo a construir una nova vida i fer realitat el seu somni: obrir una pastisseria siriana a Girona.

Per acabar, el documental també recull el testimoni de Yarbah al-Monfoud, que va tenir la nacionalitat espanyola fins l’any 1975 per haver nascut a l’excolònia del Sàhara Espanyol. El Yarbah és refugiat d’un país no reconegut per Espanya i, per tant, il·legal i apàtrida. Ara torna a reclamar al govern de Madrid la nacionalitat espanyola, juntament amb 400 compatriotes seus i, a més, també està estudiant per guanyar-se la vida pels seus propis mitjans.

ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, ha alertat que la xifra de persones desplaçades al món a causa de conflictes bèl·lics s’acosta als 60 milions. A més, també apunta que hi ha prop de 5 milions de sirians, xifra que representa una quarta part de la població, que han marxat del seu país per la situació de guerra. Mentrestant, les fronteres de la Unió Europea continuen tancades.

[podeu accedir al video clicant sobre la imatge següent:]