– Terratrèmol a Turquia i Síria – Febrer 2023 –

Breu descripció dels aconteixements de la matinada del 6 de Febrer de 2023 a la zona sud de Turquia i nord de Síria.

El terratrèmol de Febrer de 2023 a Turquia i Síria és un esdeveniment calamitós que va ocórrer a la nit entre el 5 i el 6 de febrer de 2023, principalment per mitjà de dos forts tremolors que van assotar la zona sud de Turquia, així com les regions del nord de Síria.
Un primer terratrèmol, amb un hipocentre a uns 17,9 km de profunditat i epicentre a 34 km al nord-oest de la ciutat de Gaziantep (a uns 90 km de la frontera amb Síria), així com 26 km a l’oest de Nurdağı, va registrar una magnitud de 7,8 MWW, seguit de dotzenes d’altres rèpliques.
Posteriorment, un segon terratrèmol, amb una magnitud de 7,5 MWW i epicentre ubicat a 4 km al sud de la ciutat d’Ekinözü, va afectar principalment el territori de la província de Kahramanmaraş.
Segons les estimacions fetes pels dos països principalment involucrats, el terratrèmol va causar un total de més de 12.000 víctimes, mentre que més de 37.000 van resultar ferides.
Sismicitat
Tot i la relativa inactivitat sísmica de l’àrea epicentral del terratrèmol, a causa de les seves característiques geològiques, el sud de Turquia i el nord de Síria ja han patit terratrèmols significatius i nocius anteriorment: entre aquests, els terratrèmols d’Alep de 1138 (7.1 Mww) i 1822 (7.0-7.4 Mww). Aquest últim en particular, va matar el 68% de la població en aquell moment.
A més, l’epicentre del terratrèmol és a prop d’una triple unió entre els marges de la placa d’Anatòlia (a territori turc), la placa àrab (on es troba gairebé tota Síria) i la placa africana: els moviments que afecten a aquestes tres plaques fan que aquesta zona sigui altament perillosa sísmicament parlant, entre les més altes detectades als territoris amb vista al mar Mediterrani.
Segons les estimacions, el xoc inicial es va produir a l’extrem nord de la zona compresa entre la falla d’Anatòlia oriental, que inclou tota la regió costanera turca davant del mar Egeu i es va formar precisament seguint els moviments de les plaques abans esmentades, i la Falla del Mar Mort, just vorejant i que consisteix en una sèrie de falles transformants que s’estenen des de la falla de l’Anatòlia oriental abans esmentada, creuen lateralment la placa aràbiga i arriben a les vores nord del Rift del Mar Vermell.
Per tant, el terratrèmol hauria creat una fractura en una de les dues falles, afectant un segment d’uns 190 km de llargada i uns 25 km d’amplada. Com sol passar amb tremolors d’una intensitat i magnitud tan alta, és plausible que s’hagi activat una falla de dimensions iguals a uns pocs centenars de quilòmetres quadrats: per tant, l’hipocentre del terratrèmol, registrat aquí a una profunditat d’uns 17,9 km coincideix amb el punt del plà de falla a partir del qual es va iniciar la ruptura i el desplaçament de la falla.
El Terratrèmol
El 6 de febrer del 2023, dos poderosos terratrèmols van assotar el sud i el centre de Turquia. El primer sisme va tenir lloc al nord-oest de la ciutat de Gaziantep a les 04.17 hora local (01.17 UTC), causant danys generalitzats a Turquia i Síria. Havent registrat una intensitat Mercalli màxima de grau IX (xoc destructiu) i una magnitud de 7,8 Mww, el xoc va ser el més devastador per a Turquia des del 1999, any en què es va produir el terratrèmol d’İzmit (7,6 Mww), així com el més fort de la història del país, equiparable al terratrèmol d’Erzincan del 1939.
El terratrèmol va ser seguit per diverses rèpliques, la més forta de les quals va tenir una magnitud de 6,7 Mww i es va registrar al sud-est de Nurdağı. El segon terratrèmol va passar unes nou hores després del primer, a les 13.24 hora local (10.24 UTC), amb el seu epicentre ubicat a 4 km al sud d’Ekinözü, a la província de Kahramanmaraş: també va registrar una intensitat màxima de Mercalli d’IX, reportant una magnitud de 7,5 Mww.

A continuació es mostra gràficament la situació dels sismes registrats des del 6 de febrer de 2023:

Informació obtinguda de Wikipèdia